Zuid Afrika deel XI

1 september 2016 - St Lucia, Zuid-Afrika

23 mei 2016 t/m 14 september 2016

Aan het getob met Monique d’r knie lijkt maar geen eind te willen komen. Het loopt al tegen eind juni als we weer terug zijn in Zuid Afrika. In Nederland hebben we het niet voor elkaar gekregen een specialist te bezoeken om naar Monique d’r knie te kijken.Het was weer letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd worden. Zeker als men hoort dat is er een operatie in Zuid Afrika is uitgevoerd, trekt iedereen zijn handen ervan af. Dus zijn we terug in Zuid Afrika direct weer op zoek gegaan naar een specialist in Pretoria. Helaas ook hier lange wachttijden. Er zat niks anders op dan terug te gaan naar Nelspruit waar de operatie gedaan is. Een afspraak bij de specialist is snel gemaakt. We boeken een maand camping en regelen een huurauto. We moeten nog even geduld hebben want de dokter is nog met vakantie. Maar de eerste dag na zijn vakantie kunnen we direct langskomen. Ondertussen rijgen de dagen aaneen. We vermaken ons met zo af en toe een rondje door het Krugerpark en horen de verhalen aan van onze mede camping bewoners. Er is bij vier andere gasten ingebroken. Laptops, geld, koelboxen en drank is verdwenen. De politie is langs geweest om de aangiftes op te tekenen en vingerafdrukken te nemen. Dan is het eindelijk zover dat Monique naar de specialist kan. Dokter Schoeman is nogal van de actie. Hij wil net vragen hoe het ermee gaat als hij Monique met krukken ziet lopen. Hij ziet de gezwollen knie en onderzoekt deze. Niet veel later gaat er een cortisone injectie in en krijgen we een verwijsbrief voor een fysiotherapeut. Op de weg terug naar de camping komen we hier langs en dus stoppen we er om een afspraak te maken. Nog geen half uur later ligt Monique alweer op de behandeltafel. Zowel de injectie als de fysiotherapie doen haar duidelijk goed. Van de arts heeft ze te horen gekregen dat de knie belast moet worden en de krukken moeten zo min mogelijk gebruikt worden. De volgende twee weken gaat Monique trouw regelmatig naar de fysio. De zwelling neemt flink af en ze kan haar knie weer goed buigen en gebruiken. Een paar dagen voor ons vertrek komt er ineens een MAN de camping oprijden met een Nederlands kenteken. Het blijken Ton en Anneke (http://tonenanneke.waarbenjij.nu/) te zijn. Ze doen op de camping wat onderhoud aan hun auto en met z’n vieren gaan we gezellig een dagje naar het Krugerpark.

Ton%20en%20Anneke.jpg

Voor we weer richting Kameelfontein vertrekken bezoeken we dokter Schoeman nog een keer. Monique kan nog een tweede injectie krijgen maar is niet echt reden voor. De knie is pijnvrij en de zwelling is weg. Het gaat er eindelijk op lijken dat het goed komt…

De hierop volgende drie weken brengen we door in Kameelfontein. We passen op Ronald zijn huis. Ronald is in Nederland om met de hele familie de 90ste verjaardag van zijn vader te vieren. Helaas gaat het al in de eerste week veel minder goed met Monique d’r knie. Een lokale huisarts spuit nogmaals cortisone in de knie maar dat doet helemaal niks. Nogmaals proberen we in Pretoria bij een specialist te komen maar ook nu draait het op niks uit. We nemen contact op met dokter Schoeman en in overleg met hem besluiten we na ons bezoek aan Mozambique de knie nogmaals door hem te laten behandelen. Tijdens de drie weken in Kameelfontein hebben we ook nog 10 dagen gezelschap gehad van Tina en Klaus (www.shumba.eu). Het was een gezellige tijd en we hebben veel informatie uitgewisseld. Zij hebben de oostkant gereden die wij nog gaan doen en wij hebben de westkant gedaan die zij nog gaan doen! Genoeg stof tot praten dus!

Na bijna vier weken Kameelfontein wordt het toch echt tijd om wat te gaan ondernemen. We hebben het idee dat we ondertussen al te lang in Zuid Afrika “rondhangen”. Vanwege ons carnet moet Waggel de grens over voor een stempeltje. We rijden via Ermelo en Piet Retief naar Pongola NP. Het is heerlijk om weer onderweg te zijn.

Bushbaby.jpg

Na een paar dagen in Hluhluwe bij de Bushbaby Lodge doorgebracht te hebben, rijden we door het Hluhluwe-Imfolozi NP naar St Lucia. Hier waaien we lekker uit en vertrekken dan via Kosi Bay naar de grens met Mozambique. Op 15 september hopen we de grens over te gaan. Later meer uit Mozambique…..

Foto’s

Jouw reactie